5 načina kako se zaštititi od komaraca i insekata

5 načina kako se zaštititi od komaraca i insekata

Razne su priče, iskustva i usmene predaje usmjerene na temu obrane od komaraca i drugih insekata s kojima ljeti, htjeli to ili ne, dijelimo prostor. Sve provjerene savjete skupili smo na jedno mjesto, a čitajte ih u nastavku!

1. Izbjegavajte aktivnosti u zoru ili sumrak

Opće je poznato kako su komarci, pa i drugi insekti, najaktivniji upravo u prvim i posljednjim trenucima u danu. Kažu da pametniji uvijek popušta, zato nije naodmet da svoje aktivnosti planirate tijekom ostatka ionako dugog ljetnog dana. Osim toga, dobro je pripaziti i na mjesta na kojima boravite s obitelji. Nastojte ukloniti svu stajaću vodu iz oluka, tanjurića za cvijeće, malih i velikih posuda, čak i starih guma koje ste u svom dvorištu tek privremeno smjestili.

2. Nosite odjeću svijetlih boja

Komarce, upravo zbog nedostatka svjetla u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima, privlače tamnije boje koje se uklapaju u kolorit tih razdoblja. Odijevajte se u odjeću od gušćeg lana ili pamuka u bijeloj ili nekoj od svjetlijih pastelnih boja. Ako ste u prirodi, pokušajte odjećom prekriti što više površine kože, a noge zaštititi adekvatnom obućom i dužim čarapama, čak i nogavicama.

Prozore i vrata nije loše zaštititi mrežicama, a imate li kod kuće novorođenče ili malu djecu, svakako je preporučljivo prekriti kolijevku ili krevetiće posebnim zaštitnim, a ujedno prozračnim baldahinima.

3. Uvijek razmišljajte unaprijed

Putujete li, primjerice, u toplije krajeve, odlazite na kampiranje u šumu ili pak u toplice otvorenog tipa, vjerojatno već itekako računate na pojavu komaraca i drugih insekata. No, kad je ljeto u pitanju, ponekad je dobro biti spreman čak i za jednominutni put do obližnje trgovine ili šetnju u parku.

Bitno je da svoje aktivnosti planirate i da se opremite zaštitnim preparatima koje možete koristiti na svojoj koži, ali i na koži svojih najmlađih ukućana. Svakako izbjegavajte repelente koji se baziraju na kemijski kompleksnim formulacijama jer utječu na zdravlje, ali i na okoliš. No, što onda odabrati?

4. Opremite se eteričnim uljima lavande, mente…

Istraživanja su već odavno pokazala kako su pojedina eterična ulja pravi spas kad su u pitanju potencijalni ubodi komaraca i sličnih insekata. Imaju repelentno djelovanje, što znači da njihov najčešće opojan miris sprječava napade na površinu vaše kože prije nego što uopće do njih dođe. Takvo moćno svojstvo kriju, primjerice, eterična ulja lavande, mente, kajeputa, čak i limunske trave.

 

 Olival Natural Defense Kids

 

No, zbog topičkog nanošenja na kožu, a i samog djelovanja, vrlo je važno pogoditi idealan omjer eteričnih ulja naspram onog baznog. Često to može biti i više no izazovan zadatak. Srećom, na policama drogerija možete pronaći optimalno formulirane repelente kao što su Olival Natural Defense sprejevi za odrasle, ali i za djecu. Sadrže čak 5 visoko učinkovitih eteričnih ulja koji štite od uboda i hrane kožu, a u svom sastavu nemaju parabene, silikone, umjetna bojila ni dodane mirise. Zbog pakiranja u formi spreja lako se nanose na kožu, brzo se upijaju te ne ostavljaju tragove.

5. Pojačajte unos B vitamina (i češnjaka)

Iako su često vrlo individualna, iskustva većinom pokazuju kako već manje prilagodbe u odabiru namirnica mogu pomoći da se obranite od ljetnih “letača”. Samo neke od njih su češnjak, ocat, grejp, rajčice, pivo i papričice. Budući da s nadomjestkom B vitamina gotovo i ne možete pogriješiti, svakako razmislite i o takvom vidu dodatka prehrani koji će vam dobro doći u njezi kože i kose, ali i u obrani od komaraca i insekata.

 

Natrag na blog